Links                       rechts
Muziekschool Backstage de school frame
Muziekschool Backstage - de school
Muziekschool Backstage frame links
Keyboard spelen voor beginners en gevorderden

 

 

 

 


Keyboardles ZeistOn-Stage in de Peppel

 

Back-stage bij Backstage

 

 

 

 

 

 

Als je erover denkt om keyboard les te nemen, heb je misschien wat vragen. We hopen een aantal van die vragen hieronder te beantwoorden;

Moet je bij keyboard noten leren lezen?
Op een keyboard speel je met rechts een melodie, waarvan je de noten moet kunnen lezen. Met je linkerhand speel je accoorden waarmee je de begeleidings automaat in gang zet. Daarmee maak je zelf een complete melodie. Zo heb je een complete band in je kamer!

Op welke leeftijd kan ik keyboard leren spelen?
De meeste kinderen starten op de leeftijd van 7 jaar. Dan kunnen ze lezen en gaat het lezen van bladmuziek ook makkelijker.

Wat is het verschil tussen pianoles en keyboardles?
Piano en keyboard zijn allebei toetsinstrumenten en beide instrumenten zijn aanslaggevoelig, waardoor je met je vingers bepaalt hoe hard of zacht je speelt. Er zijn wel verschillen tussen piano en keyboard in de mate waarin ze deze "touch" hebben.
Een keyboard bespeel je vooral om de verschillende geluiden en de begeleiding. Maar je kan ook accoorden mee spelen in een band met een Fender Rhodes of een Hammond geluid.

Analoog of elektronisch
Een piano is – elektrische piano’s daargelaten – een analoog instrument. Je slaat een toets aan en een hamertje brengt een snaar in trilling en dan heb je een geluid.
Een keyboard produceert elektronische geluiden. De toetsen zijn kleine schakelaartjes die het geluid aan of uit zetten. Je kunt kiezen tussen veel verschillende soorten geluiden: van piano tot drum en van trompet tot saxofoon. Er zit dus een heel orkest in een keyboard!

Andere manier van spelen
Daarnaast verschilt de manier van spelen, het toetsenbord van een keyboard is gesplitst in twee delen, begeleiding en melodie. Ook kun je een heel nummer opnemen en terugspelen en je kunt uit diverse drumbeats kiezen zoals reggae, wals of disco, pop of metal! Stoor je andere mensen om je heen, geen probleem, neem je een headphone of je oortjes en neimand hoort er nog iets van.

Akkoorden en melodie
Al in de eerste les begin je met een eenvoudige melodie. Je leert een kort liedje, eerst met een hand, en als dat goed gaat, met twee handen. Je leert akkoorden spelen en al doende ontwikkel je je verder. Samen met de docent bepaal je welk soort muziek je leuk vindt om te spelen. Daar zoek je dan nummers bij uit.

Is keyboard geschikt voor spelen in een band?
Jazeker. Heel geschikt. Veel bands hebben een toetsenist. Je kunt na een tijdje dus best in een band gaan. Wel moet je heel veel schakelen tussen allerlei geluiden. Daar is het handig om er twee onder elkaar te hebben dan kun je in een pauze tussen twee nummers de boel instellen. En dat leer je weer bij de bandcoaching. Daar speel je met verschillende geluidsmodules en midi.

Computer?
Ja, je keyboard aansluiten op je labtop met usb, dan software zoals Garageband of Ableton en je maakt de mooiste popballads, rapbeats of dance muziek! Hoe, kijk maar bij onze workshops!

Nu ben je heel erg benieuwd natuurlijk. Vraag informatie of kom kijken!

 
 
Muziekschool Backstage frame rechts
Muziekschool Backstage onderframe
Your First Design